Зелена салата със сладък картоф и таханов дресинг

Обичам да съчетавам пресни зеленчуци с печени или варени съставки. В случая сладкият картоф се вписва идеално на вкус и заедно със слънчогледовия тахан и конопеното семе допринасят за вашата ситост. Салатата е изключително богата на фибри, които заемат място в стомаха и по този начин елиминират нуждата ни от още храна. Понякога е хубаво да изчакаме около 10-15 минути, след като приключим да се храним, за да избегнем преяждане. По този начин даваме шанс на сигнала за ситост да достигне до мозъка. Ако продължим да сме гладни и след като измине този кратък времеви интервал, вероятно е добра идея да си вземем още нещо за хапване.

Освен че спомагат за нашето засищане, фибрите допринасят и за работата на храносмилателната система. Храносмилателната система, от своя страна, има огромно значение за имунната ни система и цялостното ни здраве. Ето още какво ползотворно действие имат и някои от съставките в салатата:

🥔 Сладкият картоф е източник на бета-каротин и витамин Е. Всъщност, сладките картофи са единствената бедна на мазнини храна, която съдържа такова високо количество витамин Е – 100 гр сладки картофи покриват 1/3 от необходимото ни за деня количество от витамина.

🔶 Конопеното семе и слънчогледовият тахан са източници на ценен растителен протеин. Конопеното семе особено, съдържа почти толкова протеин, колкото соята (соята е с най-висока биологична стойност откъм протеини сред растителните продукти). Конопеното семе също е и източник на така полезните омега-3 мастни киселини.

Съставки за 1 порция:
– 1/2 зелена салата
– 1 сладък картоф
– 1/2 краставица
– 2 глави пресен лук
– 3-4 СЛ конопено семе
За дресинг: слънчогледов тахан, сол, черен пипер, зехтин (по желание)

Начин на приготвяне:
1️. Сварете сладкия картоф.
2️. Измийте и нарежете зелената салата, краставицата и лука.
3️. Нарежете сварения сладък картоф на кубчета и го добавете към останалите съставки.
4️. Добавете съставките за дресинга и конопеното семе и разбъркайте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *