Домашни желирани бонбони

Без добавена захар и без Е-та.

Много обичам да правя здравословни и вкусни алтернативи на сладости, които иначе не са най-полезното нещо за нас. Тази рецепта включва само 3 съставки, а дори може и 2, ако решите да не слагате подсладител. Аз лично добавих съвсем малко, тъй като някои от плодовете бяха прекалено кисели. Но ако оставите кивито да узрее и омекне хубаво, може да ползвате сладостта на плода. Дори бих ви препоръчала този вариант.

Бонбонките са изключително подходящи и за най-малките сред нас. Ето ви една идея за занимание и повдигане на духа, докато сме повече вкъщи: вместо да купувате готови бонбони с консерванти, си направете свои много по-вкусни. Оставете децата да ви помагат. Така удоволствието от изяждането им после ще е още по-голямо.

Съставки за 100 мл плодово пюре (5 бонбона):
– 100 мл плодово пюре (аз ползвах по отделно 5-6 ягоди, около 100 гр къпини, 1 мандарина, 2 кивита и 1/2 грейпфрут)
– 1 ЧЛ агар агар
– по избор, зависи колко обичате да ви е сладко: 1-2 ЧЛ сироп от агаве (или друг подсладител по ваш вкус)

Начин на приготвяне:
Блендирайте плодът. Смесете го с подсладителя и агар агар и изсипете съдържанието в тенджера. Загрейте сместа за около 2-3 минути на котлон, като не спирате да бъркате през цялото време. Сместа трябва леко да се сгъсти преди да я свалите от котлона. След това оставете да изстине за 2 минути. Извадете формите за лед от фризера. Изсипете сместа в тях и ги сложете за 5-10 минути във фризера. Ако не ги изядете наведнъж след това, ги съхранявайте в хладилник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *