Вредна ли е захарта и на какво да обръщаме внимание при покупките на хранителни продукти?

Захарта е заклеймена като враг номер едно в днешно време. Редица здравословни проблеми се отдават на прекалената консумация на захар. Това обаче невинаги е било така. Преди няколко десетилетия положението е значително по-различно. Тогава хората се плашат от мазнините и пазарът е затрупан с нискомаслени продукти. Причина за това е проучването на Ейнсъл Кийс, обхващащо 7 държави, в което той уж доказва, че мазнините са в основата на сърдечно-съдовите заболявания. Днес вече се знае, че ученият съзнателно е взел предвид единствено резултатите от точно определени държави, които са подкрепили хипотезата му. Останалите страни той не споменава в изследването.

По онова време, обаче, проучването на Кийс придобива голяма популярност и масово започват да се произвеждат low fat продукти. Едно от основните свойства на мазнините е да придават по-добър вкус на храната. Производителите на хранителни продукти започват да добавят масово захар към стоката си, за да запазят вкусовите й качества.  Във връзка с това, ето и няколко съвета на какво да обърнете внимание при покупките на хранителни продукти:

  • В днешно време има вече много имена за добавена захар, които умело се използват върху опаковките на храните и лесно заблуждават потребителите. Ето някои от тях: глюкозо-фруктозен сироп, фруктоза, захароза, инвертна захар, тръстикова захар и др. 

  • Продуктите в списъка със съдържанието са подредени спрямо грамажи, т.е на първо място стои съставката, от която има най-много. Хубаво е да се следи захарта или някое от другите й наименования на кое място в списъка е. В много случаи голяма част от състава на един продукт е именно захар, ако погледнете внимателно. 

  • Върху някои опаковки пише “без добавена захар”. Това в никакъв случай не значи, че вътре няма захар, а просто че не е прибавяна допълнително рафинирана захар. Този надпис масово се използва за натурални сокове или смутита. Те обаче съдържат достатъчно количество концентрирана фруктоза, която много бързо се усвоява от тялото. 

Разликата между глюкозата и фруктозата

Един определен вид прости захари се използват като основен източник на енергия от червените кръвни клетки и са предпочитани от централната нервна система и бъбреците. Става дума за глюкозата. В здравия организъм глюкозата от кръвта преминава в клетките посредством хормона инсулин или пък се складира под формата на гликоген в мускулите и черния дроб. Богати на глюкоза са картофите, ориза, пълнозърнестите храни. Глюкозата в този смисъл е полезна за организма. Една голяма част от нея отива за енергийни разходи на тялото или се съхранява в черния дроб и мускулите. Естествено, ако всяко едно ядене се състои предимно от глюкоза, тя вече ще окаже вредно действие, но това преминава в друга тема.

Фруктозата или съчетанието от глюкоза и фруктоза не е от най-полезните за тялото. Рафинираната ( или още: бяла захар, захароза) се състои от 50% глюкоза и 50% фруктоза. Фруктозата се обработва директно от черния дроб и за нейното усвояване не се изисква инсулин. Прекаляването с нея товари черния дроб. Той започва да превръща излишната фруктоза в мазнини и се омазнява, но тези мазнини се разпростират в цялото тяло и не водят до нищо хубаво. Искам да подчертая, че плодовете няма да ви навредят на черния дроб, тъй като те съдържат много фибри и редица витамини и минерали. Става дума за прекаляване със сладки храни с добавена захар (шоколад, понички), натурални сокове и смутита, тъй като съдържат много концентрирана фруктоза и лесно се усвояват от тялото. 

Ако искате да разберете още за влиянията на захарта върху човешкото тяло и психика, гледайте клипа ми Захар: източник на енергия или пристрастяващ наркотик?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *