Защо броенето на калории е безсмислено?

Eдно от първите неща, с които свързваме думата “диета”, вероятно са калориите. Възприятието, че трябва да броим калориите си, за да сме във форма, е изключително широко разпространено. Преценяването на количеството приети калории действително е помогнало на много хора да се разделят с излишните килограми. Включително и аз съм си броила калориите в миналото, но с цената на това, че удоволствието от храната значително се понижи. А ключът към балансираното хранене не е ли именно в способността ни да се наслаждаваме на това, което ядем?

Психика и природа

Преди да продължа, искам да направя едно важно уточнение. Броенето на калории може да бъде полезно за кратък период от време, когато започваме да се храним здравословно. Тогава то може да ни послужи за ориентир за храната, която приемаме. В дългосрочен план обаче, става трудно. Човешката психика не обича лишенията и не харесва думата “трябва”. Спомнете си например като дете как, когато ви се кажеше “Трябва да си напишете домашните” и на вас още повече ви се отщяваше? Връзката между домашните и броенето на калориите е доста тясна – когато нещо е наложено насила, нашата природа се чуди как да се освободи от него. Просто така е устроена психиката ни. Освен, ако не ви харесва някой да ви дава наставления в живота, но това вече е друга тема 🙂

Специфично динамично действие на храната/ Термичен ефект на храната

Чували ли сте за специфичното динамично действие на храната? Калкулаторите за изчисляване на дневния калориен прием със сигурност не са. Те не изчисляват какъв процент от калоричността на храната ще бъде изразходен за храносмилане и съответно няма да бъде усвоен от тялото. Енергийната стойност върху опаковките на храните показва колко калории съдържат те, а не колко калории ще извлечем ние от тях. Загубата на енергия при усвояването на мазнините, белтъчините и въглехидратите в тялото се нарича специфичното динамично действие или още термичен ефект на храната. При мазнините и въглехидратите загубата е около 5-10% при преработката, докато при белтъците е до 25%. Т.е ако се храним с повече протеини, автоматично ще поемаме по-малко калории. 

Разни организми, разни калории

Всички процеси в тялото са навързани като верига. Ако нещо по веригата се скъса, целият механизъм се чупи. Това е така и по отношение на усвояването и горенето на калории. Вижте сами колко различни фактори в човешкия организъм има:

 • Физиологични процеси

 • Съотношение мазнини – мускули в тялото: мускулите горят до 30 пъти повече енергия от мазнините.

 • Термогенезата, която не е свързана с тренировките или още всеки вид физическа активност, изключваща спорта, през деня (NEAT- non-exercise activity thermogenesis).

 • Температурата на въздуха и сезонът от годината; температурата на водата, с която се къпем: студената температура кара тялото ни да изразходва повече калории, за да запази температурата на тялото.

 • Хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4): те задействат митохондриите.

 • Работата на митохондриите: това са “енергийните фабрики” на клетката. Те произвеждат енергията, необходима на организма. Колкото по-ефективно работят те, толкова по-бърз ще е метаболизмът.

 • Черен дроб: активира хормоните на щитовидната жлеза

 • Чревна флора: от преобладаващия вид бактерии в чревната флора зависи колко калории извличаме от храната

 • Фактори, които водят до забавяне на метаболизма и горенето на калории

 • Свободни радикали от цигари, алкохол, вредна храна

 • Aлкохол и бързи въглехидрати: омазняват черния дроб

 • Кортизол при постоянен стрес: забавя действието на митохондриите

Още ли вярвате, че една апликация за изчисляване на дневния енергиен разход или един калкулатор за тракване на приетите калории може да вземе всичко това предвид?

Подробна информация и обяснение как тези фактори се проявяват може да намерите във видеото ми Защо броенето на калории е безсмислено?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *