Животински или растителни източници на белтъчини?

По въпроса с яденето на животински или растителни продукти има доста противоречиви мнения. В тази статия съзнателно няма да се спра на етични възгледи свързани с тези теми, а ще разгледам доколко се различават животинските от растителните протеини от биохимична гледна точка.

Каква е разликата между растителни и животински източници на белтъчини?

Като цяло, на организма му е все едно какъв вид протеини ще приемаме. Единственото, което го интересува е да са налични всички незаменими аминокиселини. Това което различава растителните от животинските източници на белтъчини са останалите съставки в храната.

С други думи и растителния, и животинския протеин служат на тялото по еднакъв начин. Животинските продукти са източници на креатин, лесно за усвояване желязо и цинк. Растителните храни пък от своя страна съдържат фибри, които стимулират храносмилането и са храна за чревните ни бактерии. Те също съдържат множество полезни минерали, просто каквото и да говорим, в месото желязото и цинкът са много по-лесни за усвояване от тялото. Както виждате двете хранителни групи взаимно се допълват. Има начини да се живее само с едната и само с другата, но най-добре за тялото и най-лесно за самите нас е да ги комбинираме.

Във видеото Белтъчини: защо е важно да комбинираме различни източници? Животински и/или растителни протеини? давам примери с три източника на протеин – соя, месо, риба – на какво трябва да се обърне внимание в тези продукти и защо е добре да разучим даден начин на хранене, преди сляпо да му се доверим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *