Суперхраната овес

Овесът е сред най-често препоръчваните закуски, тъй като съдържа бавни въглехидрати и ни държи дълго време сити. Наред с това си полезно качество, той съдържа и редица други ценни съставки, които се отразяват благотворно на здравето и външния ни вид.

В една от предишните статии Животински или растителни източници на белтъчини засегнах темата за протеините. Овесът е сред растителните продукти, които са с много високо съдържание на протеин.

Сред минералите преобладават желязо, цинк, фосфор, манган и магнезий. Желязото от овесът (както и от други растителни източници на желязо) се усвоява по-добре, когато се добави витамин С към храненето – например овесени ядки с портокал или ягоди.

От витамините се съдържат в големи количество В1, В2, В6 и биотин. Богати са на витамин Е, който има антиоксидативно действие и предпазва клетките от действието на свободните радикали.

Всички тези витамини и минерали допринасят за красива и здрава кожа. Заради тези си съставки овесът често се използва в лечението на кожни болести като псориазис и невродермит.

Изключително ценна съставка са бета глюканите – вид фибри, които също имат антиоксидативно действие и заедно с витамин Е превръщат овеса в мощна противовъзпалителна и предпазваща организма ни храна. Те допълнително усилват благотворните качества на овеса при кожни заболявания. Същевременно бета глюканите намаляват наличието на “вредния” холестерол в кръвта и е доказано, че понижават кръвната захар. Има специални диети за диабетици от по няколко дни, които включват предимно каши с овес. Изследвания доказват, че след 2 дни на такъв режим, необходимата доза инсулин може да се намали наполовина. При такива случаи, обаче, е добре да се консултирате с лекар.

И не на последно място: овесът е богат на фибри (между които и вече споменатите бета глюкани). Също така въглехидратите в него се разграждат бавно в тялото ни. Бавните въглехидрати в комбина с фибрите се грижат за бавното покачване на кръвната захар, което пък ни помага да останем сити за по-дълго време. Затова овесените ядки са толкова популярни като здравословен вариант за закуска. Фибрите в овеса служат за храна на “добрите” чревни бактерии и по този начин подпомагат храносмилането ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *