Чийзкейк мечта

Въглехидратите в чийзкейка идват от пълнозърнестото брашно от лимец и овесените ядки. Те спадат към групата на “бавните” въглехидрати, тъй като се разграждат бавно при храносмилането и бавно покачват кръвната захар. Това спомага за по-трайно засищане.

Полезните мазнини са застъпени в лицето на фъстъченото масло и тиквените семки. Те укрепват сърцето и спомагат за регулирането на нивата на холестерола. Мазнините от цеденото мляко и сметаната в умерени количества заздравяват клетъчната мембрана и с това фактически допринасят за задравяването на целия организъм.

Белтъчините са също доста широко застъпени – от една страна в растителни източници (тиквени семки, фъстъчено масло), от друга страна в животински (цедено мляко и заквасена сметана). Когато се комбинират различни източници на протеин, биологичната стойност на протеините става по-висока, т.е тялото има по-добра възможност да синтезира повече телесни белтъчини.

Съставки за форма с диаметър 27 см
За блата:
– 250 гр фъстъчено масло – 350 гр пълнозърнесто брашно от лимец
– 70 гр тиквени семки
– 8 СЛ овесени ядки – 100 мл прясно/ядково мляко

За пълнежа:
– 300 гр цедено мляко (10%)
– 200 гр заквасена сметана (20%)
– 2 СЛ лимонови кори – 2 СЛ кокосово брашно
– 1 яйце
– 1/2 ЧЛ сол
– 4-5 СЛ мед (зависи колко сладък искате да е кейкът. Също така може да ползвате подсладител без калории по ваш вкус, ако иксате кейкът да е без захар)
– 200 гр замразени вишни

Начин на приготвяне:
Смесете съставките за блата в отделен съд. Намажете форма за сладкиши с кокосово масло, за да не залепне сладкишът. Сложете тестото за блата във формата и го разнесете хубаво по краищата й. Смесете съставките за пълнежа, без вишните. Изсипете го върху блата и наредете вишните отгоре. Печете на 180 градуса около 1 час.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *