Чесън: някои го обожават, други буквално не могат да го дишат

Печени чушки с чесън. Шкембе чорба с чесън. Таратор с чесън и орехи. За някои хора тези и много други ястия не са същите, ако не си сложат чесън, а други отвратено си запушват носа, когато го помиришат. Да, миризмата наистина не е приятна и оставя неприятен чеснов дъх. Но именно острата миризма на чесъна го прави толкова полезен.

В кои случаи да внимавам с чесъна? 

Внимавайте с чесъна под формата на хранителни добавки, ако, приемате лекарства, разреждащи кръвта. Както вече споменахме, чесънът сам по себе си има свойството да разрежда кръвта и би могъл да си взаимодейства неблагоприятно с подобни лекарства. Най-добре се консултирайте с лекар, ако мислите да приемате подобни добавки. 

Прекалената консумация на чесън може да предизвика гадене или киселини. Не се препоръчва и при гастрит и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Изследвания също показват, че чесънът може да бъде токсичен в много големи количества. За човек, тежащ 68 кг, 17 грама чесън се счита за горна граница като дневен прием. За човек, тежащ 90 кг е 22 грама. 

Полезните свойства на чесъна

Тя се дължи на химическото съединение алицин, което се особождава, когато нарежем, смачкаме или сдъвчем чесъна. Алицинът има свойството леко да понижава кръвното налягане и да разрежда кръвта. Затова чесънът предпазва от сърдечно-съдови заболявания и тромбоза.

Алицинът преди всичко обаче унищожава бактерии, вируси и гъбички. Оттук чесънът често бива наричан “натурален антибиотик”. Той повишава имунитета. 

Чесънът също се свързва с превенция на ракови заболявания, но са необходими по-задълбочени изследвания в тази посока.

В чесъна освен това се съдържат сапонини. Това са вид фитонутриенти, които понижават нивото на “лошия” LDL-холестерол.

Съвети за намаляване на чесновия мирис:

  • Киселото и прясното мляко помагат да се намали чесновия мирис, но заедно с това неутрализират и антибактериалните вещества в него.

  • Дъвчене на магданоз, мента или корен от джинджифил.

  • Дъвчене на лимон.

  • Дъвчене на кафени зърна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *