Биологична стойност на белтъчините

Белтъчините са един от трите макроелемента и са основният структурен материал на тялото ни, наред с водата. Те са съставна част на косата, кожата, ноктите, мускулите, различни ензими, хормони, антитела, червени кръвни клетки и още други. Затова е изключително важно да си набавяме достатъчно количество от храната.

Какво се случва след като приемем белтъчините с храната?

При храносмилането в стомашно-чревния тракт целите протеини се разграждат до съставните си части аминокиселините. След това преминават в кръвта и стигат до черния дроб. Най-общо казано – тук започва синтезът на нови белтъци за тялото.

Биологична стойност на протеините

Понятието биологична стойност показва колко грама телесен протеин може да се синтезира от 100 грама протеин в определена храна. Например: биологичната стойност на свинското месо е 85, т.е от 100 грама протеин от свинско месо, тялото ни може да произведе 85 грама телесен белтък.

Яйцето се приема за храната с най-висока биологична стойност 100. Биологичните стойности на останалите продукти се сравняват спрямо тази на яйчния протеин.

Лимитираща аминокиселина

Както разбрахте, градивните частици на белтъчините са аминокиселините. Аминокиселините са 20 на брой. Разделят се на заменими, условно заменими и незаменими. Незаменимите са тези, които тялото не може да произведе и затова е наложително да ги приемаме с храната.

Тялото ни може да създава телесен протеин само, ако всички 9 незаменими аминокиселини са налични в белтъка от храната. Ето накратко кои са те:

– Хистидин

– Триптофан

– Фенилаланин

– Метионин

– Треонин

– Валин

– Левцин

– Изолевцин

– Лизин

Лимитираща е онази аминокиселина в белтъка, която е налична в най-малко количество. След като тя бива оползотворена при синтеза на телесен протеин, тялото не може да използва останалите аминокиселини от белтъка. Затова тя се нарича “лимитираща”. Важно е да се отбележи, че лимитиращата аминокиселина е различна при отделните храни. Следователно, като комбинираме различни източници на белтъчини, различните лимитиращи аминокиселини се допълват и организмът може да синтезира повече телесни белтъчини.

В следващата статия за белтъчините говоря за това дали има разлика при източниците на животински и растителен протеин и на какво трябва да обърнем внимание при определени храни. Статията можете да прочетете тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *