Подут корем след хранене – съвети как да го избегнем

Подуването на корема е едно от нещата, които определено развалят удоволствието от храненето. За съжаление това некомфортно усещане е доста често срещано. В тази статия ще ви запозная с няколко причини, поради които изведнъж се подуваме все едно сме глътнали гигантска въздушна топка и ще ви дам съвети какво може да правите, за да не се стига до там.

Подуването всъщност се получава от насъбирането на прекалено голямо количество въздух в стомашно-чревния тракт. Ето и в детайл причини и съвети за избягването на това явление:

1. Честият прием на мазна и пържена храна, храна с много добавена захар, люти подправки и сосове дразнят стомаха. Опитайте се да ограничите подобни храни.

2. Бързото поглъщане на храната – добре сдъвканите хапки улесняват работата на червата ни.

3. Разсейване по време на хранене – гледането на телевизия или в телефона по време на хранене ни отвлича вниманието от храната и освен, че лесно може да преядем по този начин, също забравяме да дъвчем достатъчно

4. Лакомия – големите порции затормозяват храносмилането. Често искаме да си вземем още храна след като сме яли. Опитайте се да си дадете 15-20 минути преди да го направите. Сигналите за ситост достигат до мозъка малко по-късно

5. Течности:

– Пийте вода преди хранене, а не след това или по време на. Водата разрежда стомашните ензими и по този начин затруднява усвояването на храната.

– Пийте чай – ментовият чай, чай от копър, от анасон и от маточина особено помагат при проблеми с храносмилането.

– Газирани напитки – те пълнят стомашно-чревния тракт с въздух и водят директно до подуване. Избягвайте ги.

6. Движение – колкото по-често се движите, толкова повече ще се движат и червата ви. Това ще улесни преминаването на храната през храносмилателния тракт и ще избегнете насъбирането на излишен въздух.

7. Бобови култури (боб, леща, нахут, соя и др.) – често са причина за подуване, тъй като са трудни за храносмилане. Не бих ви препоръчала да ги избягвате, тъй като са много полезни и хранителни. Ето няколко съвета как може да ги приемате:

– Увеличете разнообразието от бактерии в чревната флора – почнете с малки количества бобови, тъй като вероятно бактериите в чревната ви флора не са свикнали да ги храносмилат и затова реагират чувствително. В продължение на няколко седмици увеличавайте постепенно порциите и в един момент няма да усещате повече дискомфорт от тях.

– Накисването във вода за няколко часа преди да ги готвите помага да се усвоят по-лесно впоследствие.

– Подправки като куркума, босилек, копър, кимион, кориандър също улесняват храносмилането им.

– Киселината на оцета и лимона разграждат белтъците в лещата. Добавянето на лимонов сок или оцет към сварена леща улеснява храносмилането й.

8. Възможно е да имате непоносимост към фруктоза, лактоза или глутен. Aко предполагате, че имате една от тях, но не сте убедени, тествайте към коя съставка точно реагирате чувствително – пробвайте да изключите поетапно първо храни, съдържащи фруктоза, след това такива с лактоза и накрая такива с глутен за 2 седмици. Ако симптомите на подуване изчезнат, след като сте изключили някоя от 3-те съставки, значи е добре да ограничавате храните от съответната група и за в бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *