Силата на хормоните

Процесите в човешкия организъм са неизменно свързани един с друг. Основна роля за задействане на различни реакции в тялото, които се отразяват на нашето настроение, на начина, по който се движим, изглеждаме и мислим, имат хормоните. В тази статия ще разгледам по какъв начин ни влияят хормоните на щитовидната жлеза и кортизолът.

Хормони на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза се наричат Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). Те са едни от главните отговорници за бързината на метаболизма ни, тъй като задвижват митохондриите. Митохондриите са т.нар. “енергийни фабрики” на клетките – в тях се произвежда необходимата за тялото енергия. Следователно, колкото по-ефективни са митохондриите, толкова по-ефективен ще е метаболизмът ни. Ето кои храни са важни за хормоните на щитовидната жлеза:

– Йод: той е основна съставка в тях. Важно е да не се превишава препоръчителната дневна доза от 200 микрограма, за да не се наруши функцията на щитовидната жлеза.

Основни източници: риба, водорасли

– Селен: важен за преобразуването на Т4 (неактивен хормон) в Т3 (активен хормон, който всъщност задейства митохондриите).

Основни източници: бразилски орех, яйца

– Глутен: при по-чувствителните хора може да предизвика синдром на пропускливите черва, който е пряко свързан с автоимунното заболяване на щитовидната жлеза Хашимото. Ако подозирате, че имате чувствителност към глутен, направете си експеримент да го избягвате за определен период и яжте повече зеленчуци, храни богати на фибри и пробиотици (кисело мляко, кисело зеле и др. ферментирали храни)

– Желязо, цинк, витамин Д: важни за силна имунна система и съответно за здравето на щитовидната жлеза.

Основни източници: месо, зелени зеленчуци, пълнозърнести хляб, горски плодове (желязо); тиквени семки, стриди (цинк); млечни продукти, жълтък, риба (витамин Д

Кортизол

Кортизолът е т.нар. “хормон на стреса”. Изначалната му функция е да осигури бърза енергия на мозъка и мускулите в стресови ситуации, като повишава нивото на кръвната захар. Ето, обаче, какви са възможните резултати при постоянен стрес в ежедневието:

– Завишена кръвна захар

– При стрес, мозъкът работи на максималните си обороти. Той ползва захарта от кръвта като източник на енергия. За да си подсигури обаче допълнителни запаси, той складира допълнителни запаси мазнини в областта на корема. Омазняването в областта на корема е типичен белег за завишен кортизол.

– Загуба на мускулна маса: кортизолът започва да преобразува белтъчини в глюкоза (кръвна захар).

– Високо кръвно налягане поради стесняването на кръвоносните съдове

Най-доброто, което можем да направим, за да понижим нивото на кортизола, е да се успокоим. Какво още довежда до спад на кортизола, как си взаимодейства той с инсулина, как ни влияят хормоните лептин (хормон на ситостта) и грелин (хормон на глада), както и по-подробна информация за хормоните на щитовидната жлеза може да видите в клипа Силата на хормоните | Влияние върху метаболизма и теглото

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *