Физически глад vs Емоционален глад

Основната функция на храната е да доставя енергия на тялото. Когато имаме недостиг на енергия, се усещаме замаяни, отпаднали или ни къркори стомахът. Всичко това са белези на физически глад. Често, обаче, причините, поради които се храним са свързани с емоциите ни. Случвало ли ви се е, например, да се приберете след тежък работен ден и да искате да си доставите удоволствие с парченце шоколад? Или баба ви да ви направи любимия сладкиш, който ви връща в детството и да не можете да устоите? Ето това са примери за емоционално хранене.

Понякога е трудно да разграничим физически от емоционален глад. Вижте сами кои са основните разлики.

1. Как се усеща?

При физическия глад коремът къркори, усещаме физическа слабост. При емоционалния глад, няма такива индикации, породен е от мисли и емоции.

2. Как се развива?

Физическият глад се появява бавно и постепенно се усилва, той дори търпи моментно отлагане, ако нещо междувременно трябва да свършим. Докато емоционалният глад се появява рязко и е много силен от самото начало, не ни позволява да мислим за нищо друго.

3. Какво ни се яде?

При физическия глад сме готови да погълнем каквото и да е, за да се заситим. Докато при емоционалния глад ни се яде нещо определено. Когато сме гневни например, обикновено ни се прияжда нещо което хруска, например солети или чипс. Когато сме тъжни, предпочитаме нещо меко и сладко като сладолед или шоколад.

4. Как се повлияват възприятията ни?

Когато сме физически гладни, обонянието и вкусовите възприятия се изострят, докато при емоционалния глад те не се повлияват.

5. Как се засищаме?

Ако сме били физически гладни, настъпва усещане за ситост след като сме си изяли порцията. Нахранваме се с нормално количество, без да ни става тежко. При емоционалния глад, обикновено се преяжда, защото гладът породен от емоция, няма как да бъде задоволен с храна.

Ежедневните ни навици са тясно свързани с начина ни на хранене и отношението ни към храната. Може да научите повече за това как изграждаме навици, какво се крие зад тях и какво означава здрава връзка с храната в клипа Емоционално хранене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *