Важните храни за черния дроб

Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло. Всяка една секунда в него протичат важни процеси като синтез на ензими, образуване и активация на хормони, премахване на вредни за тялото елементи. Черният дроб е “пречиствателната станция” на тялото – пречиства организма от алкохол, медикаменти и крайни продукти на обмяната на веществата. Това са само една част от функциите на черния дроб. Освен тях, той е отговорен и за много други процеси в организма. Затова е важно да го поддържаме в добро здраве. Едно от изпитаните средтства за тази цел е хубавата храна. Преди да премина към хранителните съвети, искам да направя едно важно уточнение за различното влияние на глюкозата и фруктозата върху черния дроб.

Разликата между глюкоза и фруктоза

Глюкозата, служи за основен източник на енергия на червените кръвни клетки и централната нервна система. Постъпва в клетките посредством хормона инсулин. Глюкозата, която не се изразходва за енергия, бива складирана под формата на гликоген в черния дроб (в резултат на което кръвната захар в тялото намалява). Тялото складира гликоген и в мускулите, където лесно се изгаря, когато се движим. Обикновено запасите от гликоген се изчерпват до 24 часа, ако не се приемат никакви въглехидрати. 

Малко по-различни са нещата с фруктозата. Фруктозата се обработва директно от черния дроб, за нея не е необходим инсулин. За разлика от глюкозата, тя не се складира в мускулите. Следователно много по-лесно ще започне да се претоварва черния дроб, ако се приемат много храни, богати на фруктоза. 

Важно уточнение: ако се движите много и изразходвате това, което сте приели като въглехидрати, то няма да се натрупа в черния дроб. 

В какво има фруктоза се питате вероятно? Рафинираната захар например съдържа 50% глюкоза и 50% фруктоза, плодовите смутита и натуралните сокове също съдържат много концентрирана фруктоза, която поради липсата на фибри в тези продукти, се усвоява ударно от тялото. Още за захарта, за глюкозата и фруктозата може да прочетете в статията Вредна ли е захарта и на какво да обръщаме внимание при покупките на хранителни продукти?

Какво следва, ако приемаме системно много фруктоза и бързи въглехидрати? 

Черният дроб започва да ги складира под формата на мазнини. Така се получава омазняването на черния дроб, което е изключително често срещано в днешно време.

Здрава храна за здрав черен дроб

  1. Избягване на бързи въглехидрати като ориз, продукти от бяло брашно, продукти с рафинирана захар.

  2. Консумирайте натурални сокове, плодови смутита и плодови фрешове в умерени количества, тъй като съдържат фруктоза в много концентрирано количество. Това не важи за целите плодове – в един плод количеството фруктоза е значително по-малко и фибрите в него забавят усвояването на фруктозата. 

  • Приемайте храни, богати на фибри

  • Движение – когато се движим, по-трудно се стига до излишък от енергия. Съответно по-трудно се трупат и мазнини по тялото и черния дроб. 

  • Обърнете внимание на почивките между храненията. Черният дроб има нужда от почивка. Когато ядем през кратки интервали, дори и на малки порции, ние му създаваме работа. Затова за него е по-добре да има определени интервали между храненията, в които да не консумирате нищо.

Още информация за функциите на черния дроб, за омазняване на черния дроб и как да се храним, за да го запазим в добро здраве, може да видите в клипа Черен дроб | Омазняване на черния дроб

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *