Полезно ли е кафето?

За кафето може да срещнете всякакви противоположни мнения. Едните твърдят, че е вреден стимулант, от който няма никакви ползи за тялото ни, другите пък препоръчват да се консумира редовно заради многобройните му ценни съставки и положителни въздействия.

Истината е всъщност някъде по средата. Ето кои са основните твърдения, които говорят против пиенето на кафе и доколко са верни те:

Кафето е стимулант, към който може да се привикне. 

Една от основните функции на кофеина е да неутрализира умората. След известно време тялото привиква с определена доза кофеин и има нужда от повече, за да има ободряващ ефект. Ако се опитаме да откажем кафето, пък от друга страна, е възможно да имаме главоболие, да усещаме умора или дори симптоми на лека депресия. Добрата новина е, че след няколко дни без кофеин, тялото възстановява способността си да е будно и без намесата на кофеин. 

Кафето обезводнява 

Най-нови проучвания показват, че кафето не води до обезводняване, както се говори на много места. Повишеното производство на урина е за кратко след изпиването на чаша кафе, което не повлиява водния баланс в тялото. Изследванията също показват, че колкото повече сме свикнали с пиенето на кафе, толкова по-слаб ще е този негов ефект. Кафето дори може да се брои към приетото количество течности за деня. 

Кафето пречи на съня 

Кофеинът със сигурност може да развали съня. Според изследвания в областта, обаче, въздействието му е много различно при отделните хора и затова не може да се даде единодушен отговор на това твърдение. Чувствителността на хората към кофеин е различна, въздействието върху съня съответно също е различно. Измежду факторите, които влияят върху това как въздейства кофеина на съня са възраст, гени, колко често и в какви количества сме свикнали да пием кафе, колко скоро преди лягане пием кафе.

Кафето повишава кръвното и води до сърдечно-съдови заболявания

Най-нови изследвания показват, че приемът на кафе в нормални количества, няма тези последствия. При хора със здравословни проблеми, разбира се, следва да се подхожда внимателно и с допитване до медицинско лице. Препоръчителното дневно количество кафе е не повече от 4 чаши или до 400 мг кофеин на ден. 

В подкрепа на кафето още може да се каже, че то има антиоксидативно действие и е източник на ценни микроелементи като витамин В2, калий, магнезий и ниацин. 

Ако искате да научите как кофеинът въздейства на хормоните, кое е най-доброто време за пиене на кафе и какви видове кафе има, може да гледате клипа Полезно ли е кафето? | Има ли значение кога пием кафе? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *