Как се отразява алкохолът на фигурата?

Има един вид енергия, която е много подценявана. Става въпрос за “течната” енергия. Много хора не допускат колко допълнителни калории приемат на ден само от напитки. Натурални сокове, газирани напитки, кафе с мляко – често минават незабелязано като допълнение към храната или като нещо бързо между храненията. Има един вид напитки, които са особено наситени с енергия – алкохолните. Приемът на алкохолни напитки, особено при по-редовна консумация, определено има влияние върху метаболизма и външния ни вид.

Алкохолът е калоричен

Вече споменах, че алкохолните напитки с наситени с енергия. Той съдържа 7 ккал на 100 грама. За сравнение: белтъчините и въглехидратите съдържат 4 ккал на 100 грама, а мазнините 9. На пръв поглед може да не ви изглежда много, но като сметнете колко калории има в 4-5 бири, ще видите, че се равнява на едно хранене. Като вземете предвид, че пийването често върви с хапването, където хапването обикновено е нещо мазно, калориите стават още повече. 

Алкохолът пречи на горенето на мазнини

Освен, че е калоричен, алкохолът пречи на горенето на мазнини. Т.е когато извършваме физическа дейност и сме пили алкохол, горенето на мазнини е с около 25% по-малко. Тялото използва за енергиен източник захари или калориите от алкохола. 

Алкохолът влияе на качеството на съня

Алкохолът влияе на качеството на съня. За да сме здрави и във форма, е важно не само да спим достатъчно дълго, но и да позволим на тялото да се отпусне и влезе в най-дълбоките фази на съня. Вероятно сте чували приказката “ще пийна едно да заспя по-лесно”. Алкохолът действително ни помага да заспим по-бързо, но пречи на тялото да достигне до най-дълбоката фаза на съня. 

Когато не се наспиваме качествено, това има последици за хормоналния баланс: нивата на лептин (хормон на ситостта) се понижават, а нивата на грелин (хормонът на глада) се покачват. Съвсем обяснимо е защо недоспиването ни прави вълчи гладни. Обикновено усещаме глад за нещо тестено или сладко, защото то е богато на бързи въглехидрати. Тялото ни иска бърз източник на енергия и го намира в лицето на тези храни.

Защо имаме махмурлук след по-тежка вечер?

В сравнение с останалите хранителни вещества (белтъчини, мазнини и въглехидрати), алкохолът пръв се преработва пръв в тялото, защото то се стреми да го изхвърли възможно най-бързо. За преработването на алкохола е необходимо голямо количество енергия. Също така се отделят вредни отпадъчни вещества, благодарение на които усещаме страхотното явление “махмурлук” след по-тежка вечер. Да не говорим за тежките възможни последствия при дългогодишна редовна консумация: омазняване на черен дроб, цироза, високо кръвно, възпаление на панкреаса, гастрит, ракови заболявания и др.

Във връзка с махмурлука, може да погледнете рецептата за Огнен сайдер, който помага при махмурлук и освен това укрепва имунната система. 

Както виждате, алкохолът има голяма намеса в обмяната на веществата и лесно може да доведе до няколко килограма отгоре. Ако искате да научите повече за влиянието му върху човешкия организъм и да чуете какво се крие зад някои от най-разпространените твърдения, свързани с ползата от определени алкохолни напитки, може да гледате клипа Алкохол: да, не или само малко?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *