Фъстъчено масло: как най-добре да го включим в дневното ни меню?

Фъстъченото масло дълго време е било смятано за нездравословно заради високия си процент мазнини (около 70%). Мазнините били нарочени за главен причинител на сърдечно-съдови заболявания, поради което тенденцията била към максималното им избягване. Днес вече разграничаваме различни видове мазнини и не бързаме да ги сложим всички под общ знаменател. Сред мазнините във фъстъченото масло преобладават така полезните ненаситени мастни киселини, които понижават риска от сърдечно-съдови заболявания и холестерола в кръвта.

Фъстъченото масло е доста калорично (близо 600 ккал на 100 грама) заради високия процент мазнини в него. Не звучи като типична храна за спортуващи или за хора, които искат свалят някой друг килограм. Факт е, обаче, че фъстъченото масло е подходяща храна както за активно спортуващи, така и за хора, които искат да намалят телесните мазнини. Освен това е източник на различни витамини и минерали, които са важни за здравето ни.

Фъстъченото масло е богато на растителен протеин

Като богата на протеини храна (7 грама за 2 супени лъжици), фъстъченото масло засища дълготрайно. Енергията, която тялото изразходва за усвояването на протеините (около 25%) от храната е в пъти по-голяма, отколкото за усвояването на въглехидрати и мазнини (5-10%). Така, че колкото по-богата на протеини храна приемате, толкова повече ще задвижите метаболизма и горенето на мазнини.

Протеините освен това са особено важни за изграждането и регенерацията на мускулите, което прави фъстъченото масло подходящо междинно хранене за активно спортуващи.

Фъстъчено масло + въглехидрати?

Фъстъченото масло само по себе си е нисковъглехидратно. Ако целите изгаряне на мазнини, избягвайте да го съчетавате с въглехидрати. Въглехидратите предизвикват секрецията на инсулин, а инсулинът блокира разграждането на мазнини и стимулира усвояването на новите мазнини от храната. Предвид, че фъстъченото масло се състои от близо 70% мазнини, усвояването им значително би затруднило намаляването на процента телесни мазнини.

Колко фъстъчено масло е добре да се приема на ден?

Вече установихме, че фъстъченото масло е с висока енергийна стойност. 2 супени лъжици съдържат около 200 ккал. Затова, въпреки полезните му качества, не е препоръчително да изяждате по един буркан на ден. Съответно в зависимост от индивидуалните нужди, е добре да прецените какво количество би било подходящо за вас. Например: за човек със средна физическа активност 1-2 супени лъжици на ден биха били достатъчни, докато спортист с ежедневно физическо натоварване би могъл да приема по 5-6 лъжици на ден.

За какво още е полезно фъстъченото масло?

Фъстъченото масло е богато на витамини и минерали, които имат различни ползи за здравето ни. Най-силно застъпени са: 

  • Витамин Е – предпазва клетъчните мембрани от действието на свободните радикали 

  • Ниацин – витамин от В-групата, който помага за преобразуването на храната в енергия, подпомага храносмилателната система и допринася за красива кожа

  • Фолиева киселина – важен витамин за образуването на нови клетки в тялото

  • Калий – регулира кръвното налягане и спомага за пренасянето на нервни импулси в тялото

  • Магнезий – от голямо значение за мускулната дейност, за здраво сърце, образуването на енергия в тялото и активацията на различни ензими

Не на последно място, фъстъченото масло е още богато и на фибри. Фибрите са важни за доброто храносмилане и спомагат за дълготрайно засищане.

На какво трябва да обърнем внимание при избора на фъстъчено масло?

Важно е да прочетете какви са съставките: някои фъстъчени масла съдържат добавена захар и/или трансмазнини (често срещани и под името хидрогенирани мазнини). Избирайте продукти с максимално опростено съдържание – само фъстъци, евентуално и малко сол.

Аз често използвам фъстъченото масло в десерти. Ето някои идеи:

Фъстъчени мъфини с шоколад

Бадемови бонбони с пълнеж

Криспи шоколадови барчета с орехи

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *