5 причини за внезапен и неконтролиран глад

Седите и преглеждате работните имейли и внезапно ви осенява мисълта за шоколад. 

Или току що сте вечеряли, сядате да гледате любимия си сериал и ви залива непреодолимо желание за пържени фъстъци.

Трета ситуация: отивате да пиете кафе у леля ви и щом прекрачвате прага, чувате как ви зоват бадемовите курабийки от шкафа.

Често гладът в подобни ситуации е толкова силен, че се чувстваме все едно някой управлява тялото ни с дистанционно, а ние не можем да се противопоставим и само виждаме как тръгваме към хладилника, шкафа или магазина и си взимаме заветната храна. 

Неконтролираният глад е често срещано явление и може да възникне поради различни причини.

  1. Дълга история с диети

Хора с дълга история на диети зад гърба си обикновено са минали през прекалено много опити да си наложат дисциплина, постигайки обратния ефект. Освен това постигат още един ефект – недостиг на калории. Тялото ни не знае, че правим диета, за да изглеждаме по-добре. Напротив, мисли си, че умира от глад. Усети ли, че получава прекалено малко енергия, прави всичко възможно, за да ни накара да я получи. Види ли нещо калорично като пакет чипс или чиния със спагети с мазен сос, прави всичко възможно да ни накара да го изядем. В резултат на това се получава този неконтролиран глад. 

2. Недостиг на хранителни вещества 

Ако ви се прияждат точно определени храни, може да имате недостиг на определени хранителни вещества. 

Гладът за шоколад например може да означава недостиг на магнезий. Не знам дали знаете, но какаото е топ източник на магнезий. Съответно и черният шоколад от 70% нагоре е богат на магнезий, но би трябвало да изядете огромни количества шоколад, за да има полза от магнезия в него, което не е препоръчително разбира се. Но пък 2-3 парченца черен шоколад могат да потушат глада за сладко. 

3. Недостиг на сън

Когато не се наспиваме добре и достатъчно, объркваме баланса между хормоните на ситостта и глада – лептин и грелин. Този дисбаланс ни прави по-гладни на следващия ден. Най-често в тези случаи ни се прияжда нещо сладко или тестено, защото тялото го разпознава като бърз източник на енергия. 

4. Емоции

Често използваме храната, за да потушим дадена емоция или обратното – за да предизвикаме определена емоция в себе си. Например – ям пица, защото ме прави щастлив, или пържени картофки, защото ме карат да се чувствам сигурно и уютно или ям сладолед, защото забравям, че съм тъжен. Често тези процеси не са съзнателни и са свързани с присъствието на определен човек или определен навик, както показа горният пример със следобедното кафе у леля ви. 

5. Навици

Навиците са нещо, което улеснява ежедневието. Те са отработени действия или движения, които мозъкът познава и не му е нужно да изразходва ново количество енергия за изпълнението им.По отношение на храната също може да сме изградили определени навици.

Например – прибираме се вечер и сядаме пред телевизора с бургер и картофки или нещо друго солено или сладко. Т.е за нас уравнението диван+телевизор+похапване е запечатано в съзнанието ни. 

Възможно решение тук е да смените един от елементите, които са ви познати – например да не седнете директно на дивана, а на масата за хранене, където да се съсредоточите само върху вечерята, без телевизор.

Във видеото Пристъпи на глад: защо се появяват и как да ги овладея?, може да видите и предложения за справяне с всяка една от тези причини. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *