Ягодов тарт

Навън времето е мрачно, но е пролет, а пролетта ни носи много хубави сезонни плодове като ягодите.

Малките плодчета са нискокалорични със своите 32 ккал на 100 гр и имат още редица положителни влияния върху здравето ни. Съдържат голямо количество витамин С – една порция от 200 гр. покрива препоръчителната дневна доза. Високото съдържание на витамин С спомага значително за укрепването на имунната система и има силно антиоксидативно действие.

Ягодите са също богати на фолиева киселина, калий, калций, магнезий, желязо и различни фитонутриенти. Сред другите положителни действия на ягодите са: антивъзпалителните им свойства, които облекчават болки в ставите; спомагат за образуването на колаген; понижават холестерола и кръвното налягане.

Препоръчва се на хора, които имат непоносимост към хистамин да ги избягват, тъй като допринасят за освобождаването му в тялото.

Съставки за блата:
– 1/2 чаена чаша брашно от овес
– 2 СЛ бадемово брашно
– 1 СЛ неподсладено какао
– 1 СЛ кокосово масло
– 1/4 ЧЛ канела
– 1/2 ЧЛ ванилия
– 3 ЧЛ мед с ягодово пюре
– щипка сол
– 1 СЛ какаов чипс от черен шоколад

Съставки за крема:
– 4 средно големи ягоди
– 3 СЛ кокосово мляко
– 2 СЛ мед с пюре от ягоди на
– 1/2 ЧЛ есенция ванилия
– 1 ЧЛ агар агар

Начин на приготвяне:
1️.
Смесете всички съставки за блата до получаване на хомогенна смес. Добавете малко вода, ако се наложи. Намажете тавичка (11 см диаметър) за тарт за кокосово масло, за да не залепне блатът. Разпределете блата вътре и печете 10 минути на 180 градуса.
2. Оставете блата да изстине и сложете за 10 минути в хладилник.
3️. Блендирайте всички съставки за крема, с изключение на агар агара. Загрейте сместа в тенджера за 1-2 минути. Добавете агар агара, като не спирате да бъркате, докато сместа не започне да се сгъстява. Изсипете течността върху блата, докато е още гореща и оставете да стегне в хладилник.
4️. Украсете с плодове и сервирайте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *