Запечени зеленчуци с тофу

Чували ли сте за биологична стойност на протеините?

Понятието биологична стойност показва колко грама телесен протеин може да се синтезира от 100 грама протеин в определена храна.

Например: биологичната стойност на свинското месо е 85, т.е от 100 грама протеин от свинско месо, тялото ни може да произведе 85 грама телесен белтък.
Яйцето се приема за храната с най-висока биологична стойност 100. Биологичните стойности на останалите продукти се сравняват спрямо тази на яйчния протеин.

Тялото ни може да създава телесен протеин само, ако всички 9 незаменими аминокиселини (тези, които тялото не може да синтезира само) са налични в протеина от храната. Лимитираща се нарича онази аминокиселина в протеина, която е налична в най-малко количество. След като тя бъде оползотворена при синтеза на телесен протеин, тялото не може да използва останалите аминокиселини от протеина. Лимитиращата аминокиселина е различна при отделните храни. Следователно, като комбинираме различни източници на протеини, различните лимитиращи аминокиселини се допълват и организмът може да синтезира повече телесни протеини.

Такъв е случаят и с това ястие: протеините в тофуто, яйцето и картофите взаимно се допълват и помагат на тялото да изгради по-голямо количество телесен протеин.

Съставки за 4 порции:
– 6 средно големи картофи
– 2 тиквички
– 2 червени чушки
– 200 гр тофу
– 3 СЛ зехтин/сусамово олио/бадемово олио/гхи
За овкусяване: 1 ЧЛ черен чипер, 1/2 ЧЛ чесън на прах, 1/3 ЧЛ индийско орехче, сол на вкус

Начин на приготвяне:
1️. Нарежете картофите, тиквичките и тофуто на кубчета. Нарежете и чушките.
2️. Добавете подправките и зехтина и разбъркайте добре.
3️. Сложете хартия за печене в тава и изсипете всичко отгоре. Печете 20-25 минути на 180 градуса.
4️. Гарнирайте с варено яйце (1 яйце на порция) по желание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *