Домашен Сникърс

Тези “Сникърси” имат две основни предимства:

1. Напълно засищат глада за сладко. Достатъчно хранителни са, така че дори и да искате, е почти невъзможно да изядете повече от 1-2 наведнъж.

2. Знаем какви съставки има вътре и по този начин избягваме вредни продукти, често ползвани в масовото производство. Конкретно визирам трансмазнините.

Трансмазнините се образуват изкуствено – най-просто казано, растителни мазнини се променят химически така, че да станат по-твърди. Така, например, се прави маргарин. Трансмазнините са още известни като “тихите убийци” заради пагубния ефект върху нашето здраве:

❌ предизвикват възпаления

❌ втвърдяват клетъчните мембрани

❌ водят до атеросклероза

❌ пречат на усвояването на омега-3 мастни киселини

❌ водят до инсулинова резистентност

❌ завишават нивото на триглециредите в кръвта

💡 Как да разберем дали има трансмазнини в продуктите, които купуваме?

➡ Следете за думи като “хидрогенирани” или “частично хидрогенирани мазнини”. Трансмазнините се употребяват най-вече в сладки преработени храни, пържени храни, фаст фууд, преработени сладки и солени тестени изделия.

Съставки за 6 бонбона:
– 70 гр какаoва паста без захар (продава се в био магазините. Ако ви е трудно да намерите такава паста, вземете черен шоколад 70% и не слагайте мед)
– мед (или друг подсладител по ваш вкус)
– 100 гр лешников тахан
– 1/2 водна чаша (от 200 мл) сурови бадеми
– 1 ЧЛ сол

Начин на приготвяне:
Накиснете бадемите за 1 час във вода, за да омекнат. Сложете какаовата паста в устойчива на топлина купа и я оставете да се разтопи над вряща вода. Добавете 2-3 ЧЛ мед (опитайте как ви е на вкус, може да сложите и повече, ако обичате да ви е по-сладко). Сипете един тънък слой на дъното на силиконови форми за мъфини. Сложете формите за 3-4 минути във фризера, за да се втвърди шоколадовия слой. Междувременно смелете бадемите на едри парчета в блендер. Смесете бадемите, лешниковия тахан, 1 СЛ мед, солта и разбъркайте. Разпределете получената смес във формите за мъфини, върху шоколада. Накрая залейте с остатъка от разтопената шоколадова смес. Сложете бонбоните във фризера, за да се втвърдят. След това съхранявайте в хладилник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *