Салата “Зелена” с бейби спанак, броколи, авокадо и грозде

Зеленият цвят на храните определено се е превърнал в символ на здравословното. Kогато видим зелен хранителен продукт сме много по-склонни да го окачествим като полезен. Наскоро гледах предаване, в което участниците трябваше да опитат ненадписани напитки с различен цвят и въз основа на собсвените си сетива да преценят коя е най-здравословната и с най-малко добавена захар. Доста хора заложиха на зелената. Оказа се, че тя е всъщност сред напитките с най-високо съдържание на добавена захар.

Давате ли си сметка колко е лесно сетивата ни да бъдат манипулирани? Как хранителната индустрия въз основа на само един цвят е способна да ни накара да мислим, че нещо е полезно за нас, повлиявайки дори собствените ни вкусови рецептори? Затова е важно да четете етикетите върху хранителните продукти. Има едно просто правило, което може да следвате: колкото по-опростено е съдържанието, толкова по-полезен е целият продукт. Вземете плодовете и зеленчуците например – толкова са полезни, че даже нямат списък с хранителен състав 😊

В този ред на мисли: тялото ни има нужда от минимум 1.5 – 2 литра течности на ден. При високи температури дори повече. Около 500 мл приемаме с храната – при някои от вас може и да е повече, ако хапвате повече плодове, зеленчуци и супи. Най-голямата част от течностите, обаче, приемаме чрез напитки. На много хора водата им е скучна или безвкусна и прибягват до ароматизирани напитки, мислейки, че те са здравословна алтернатива. Внимание: ароматизираните напитки освен изкуствени аромати, съдържат и около 1-2 бучки захар на 100 мл. За сравнение – в кока колата има около 3 на 100 мл. Купувайки ароматизирана вода, газирани напитки или натурални сокове не си правите услуга нито на здравето, нито на фигурата. Най-добре се придържайте към вода и неподсладен чай. Ето няколко идеи какво може да добавите във водата или чая, за да имате по-голямо разнообразие:

1. Замразени горски

2. Лимон, лайм, портокал

3. Пресни подправки, корени или билки като мента, джинджифил, мащерка и др.

Съставки за 1 купа:
– 125 гр бейби спанак
– 150 гр броколи (може да ползвате замразено)
– 150 гр зелен фасул (може да ползвате замразен)
– 1 авокадо
– 7-8 зрънца зелено грозде
– 50 гр синьо сирене
– 2 СЛ конопено семе
За овкусяване: зехтин, сол

Начин на приготвяне:
1️. Сварете броколито и зеления фасул
2️. Нарежете останалите съставки, овкусете и сервирайте

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *